Dette treet smaker godt

Gå til innholdet
Et stort grønt tre.

Det mektige baobab-treet er noe helt for seg selv. Ikke bare ser det ut som det står opp ned, med røttene over bakken, men det er også en utmerket snack.

Den underlige formen har sin forklaring. Det mektige treet vokser i områder med lange tørkeperioder. For å overleve, lagrer det enorme mengder vann i stammen. Det er som en gigantisk, levende vannkrukke. Mange planter i ørkenstrøk har den samme tilpasningen. Mange av dem har en tilnærmet kuleform, slik vi ofte ser hos kaktusplanter. Planter som lagrer vann og er tykke i formen, kalles sukkulenter. Kjempen blant dem er baobab-treet, verdens største sukkulente plante.

En god vannkilde i nøden

Store baobab-trær kan ha en diameter på over 10 meter og en høyde på 25-30 meter. Slike kjemper kan lagre mer enn 100 000 liter vann i stammen. Det er ikke rart at folk har benyttet trærne som en vannkilde i ekstreme tørkeperioder, med hungersnød og vannmangel.

Massen dekkes ofte av et lag med sukker og brukes som snacks flere steder i Afrika

Det svampaktige vevet inne i stammen kan presses sammen for å få ut vann. Etter at stammen er blitt fullstendig hult ut, kanskje gjennom generasjoner, kan den brukes som husly. Sunland Farm i Limpopo i Sør-Afrika har ett av de største kjente baobab-trær på eiendommen. Treet, som har en omkrets på 47 meter, er hult ut og brukes som bar.

Snack for både dyr og mennesker

Baobab-treet kalles også apebrødtre. Det er de store fruktene som er brødene, men det er litt av en utfordring å åpne dem. De er tilpasset dyr som greier å åpne dem og samtidig sørger for frøspredning, som aper og elefanter. Etter å ha passert en tarmkanal, med kraftig kjemisk påvirkning, spirer også frøene bedre.

Frukten fra baobab-treet.

FRUKTEN: Slik ser frukten fra det store baobab-treet ut. Foto: Leonora Enking/flickr

Frøene er omgitt av en tykk, seig masse, som er høyt verdsatt også av mennesker. I tørket form, ofte dekket av et lag med sukker og rødfarget, brukes den som snacks flere steder i Afrika. I Øst-Afrika lages det et søtt og surt sukkertøy som kalles ubuyu.

Tusenårstreet

Det er naturlig å anta at de mektige trærne kan bli svært gamle. Om dette hersker det likevel stor usikkerhet. Aldersdatering er vanskelig fordi det ikke dannes årringer. Men trolig kan de bli flere tusen år gamle. Noen mener de kan bli omkring 6000 år gamle. I så fall er de blant de absolutt lengstlevende organismer på planeten.

Den mest kjente arten av baobab-trær er nok den som vokser i Afrika, men det finnes også en baobab-art i Australia, og seks arter på den store øya Madagaskar utenfor sørøst-kysten av Afrika.