I gorillaens rike

Gå til innholdet
Fjellgorilla

Det er bare 786 fjellgorillaer igjen i verden. Hvis du møter en av dem bør du ikke stirre den rett inn i øynene.

Jeg er svett, møkkete og litt redd. Jeg sitter på huk og har fått streng beskjed av en mann med gevær om å vende ansiktet bort, men klarer det ikke. Må kikke. Må se om den gigantiske gorillahannen går til angrep, eller om han bare tøffer seg når han hamrer knyttnevene på brystkassa og strutter med sine 200 kg og 180 cm.

Jeg husker kontrakten jeg skrev under på, om at jeg aksepterer at vaktene ikke vil redde meg hvis det står mellom meg og en gorilla. Jeg skjønner dem godt. Det er bare 786 fjellgorillaer igjen her i verden, og i grunnen litt for mange mennesker. Gorillaflokken jeg besøker holder til i Virunga-fjellene, på grensa mellom Uganda og Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo). Regnskogen i de to landene og i Rwanda utgjør de siste leveområdene for den majestetiske apen.

Fjellgorilla er en av DR Kongos rundt 450 arter pattedyr. I tillegg finnes det 11 000 plantearter, 1150 fuglearter, over 300 arter reptiler og mer enn 200 ulike arter amfibier. Få er klar over det, men regnskogen i Kongobassenget er verdens nest største, bare Amazonas er større.

Tre ganger Norge med regnskog

60 prosent av denne regnskogen, over tre ganger Norges areal, ligger i DR Kongo. Store deler av skogen i DR Kongo er fortsatt intakt og huser dyrearter som nesten er utryddet i andre deler av Afrika. Urskogen inneholder også mange såkalte stedegne arter, arter som bare finnes her.

Kongo er et land på størrelse med Vest-Europa, med lite infrastruktur og utbygging. Landet har i flere år vært herjet av krig, noe som har ført til at skogen har fått stå mer eller mindre i fred. Nå er freden kommet – og med den også et økende press på skogen.

Dyp elv med monsterfisk

Floden med det rare i, Kongofloden, er verdens nest største elv i vannmengde, og den absolutt dypeste. Store deler av elva er fortsatt ikke utforsket, men blant de 700 fiskeartene som er registrert finner man den svære, kjøttetende Goliat tigerfisken. Med sine 1,5 meter og 50 kg er den fryktet blant folk som lever langs elva. Fisken angriper både mennesker og krokodiller, har tenner like store som hvithaiens – og da National Geographic lagde et TV-program om den, valgte de å kalle den "Monsterfisken".

Bonoboen spiser mest frukt og blader, men utvider gjerne dietten med et og annet flygende ekorn eller en antilope

Bonoboen, også kalt dvergsjimpanse, er stedegen for DR Kongos skoger. Sammen med vanlig sjimpanse er den menneskets nærmeste slektning, og vi deler 98 prosent av genene våre med den. Dermed er bonoboen mer beslektet med mennesker enn med gorillaer! Apen spiser mest frukt og blader, men utvider gjerne dietten med et og annet flygende ekorn eller en antilope.

Bonoboene lever i matriarkalske samfunn, som betyr at det er hunnene som styrer. Det er sjelden konflikter i flokken og de fleste uenigheter løses med sex – både mellom sammekjønn, mellom ulike kjønn og i grupper. Hippieapen kan bli 55 år gammel, og dessverre er det i dag få av dem igjen i Kongos regnskog.

Sjiraffens eneste slektning

Sjiraffens eneste slektning Okapien, også kalt skogsjiraff, har sebraens ben, en lutrygget hest sin kropp og en antilopes hode. I motsetning til en hest har ikke okapien hover, men klover. Den har en 35 cm lang blågrå tunge som den bruker til å raspe skudd og blader av trær og busker – og til å vaske seg i og rundt ørene og øynene med.

Det sky dyret ble i sin tid omtalt av flere oppdagelsesreisende og er fortsatt myteomspunnet. I dag teller bestanden antakeligvis ikke mer enn rundt 10–20 000 dyr.

Reddet av et saftig blad

Gorillahannen ser rasende på meg – eller er det mest hånlig? Etter å ha demonstrert at han kan rive hodet av meg hvis han vil, men at han egentlig ikke gidder, setter han seg langsomt ned igjen. Han får øye på et blad, strekker en svær menneskeliknende hånd ut etter det og lukker øynene mot sola mens han tygger det i seg.

I en time sitter vi hos flokken som teller 16 individer, og selv om vi ikke får lov til å gå nærmere enn tre meter, drister flere av de små seg helt opp til oss før de løper tilbake til moren. Jeg tar bilder til jeg er tom for film, mett på inntrykk, og lykkelig over å ha fått oppleve dette.

Regnskogen i DR Kongo

  • Kongobassenget utgjør verdens nest største regnskog
  • 60 prosent ligger i Den demokratiske republikken Kongo
  • I Kongos regnskoger er det registrert rundt 450 pattedyrarter, 11 000 plantearter, 1150 fuglearter, over 300 reptilarter og over 200 ulike amfibiearter. Mye av det biologiske mangfoldet er fremdeles ikke utforsket.