Denne lille blomsten reddet Tronds liv

Gå til innholdet
Medisinsk ekstrakt fra rosengravmyrten kan bidra til å kurere kreft.

Trond Kvitvik fra Narvik kan takke en rosa blomst fra Madagaskar for at livet hans ikke ble altfor kort. Men han spør seg: Ville blomsten blitt funnet i dag?

Som 15-åring fikk Trond Kvitvik diagnosen lymfekreft. I dag er han frisk og har levd et godt liv. Det kan han blant annet takke planten Rosengravmyrt fra Madagaskar for.

– Jeg er en av mange som har blitt frisk fra kreft blant annet ved hjelp av medisinsk ekstrakt fra denne planten. Når vi i dag vet at mennesker har ødelagt så mye som 50 prosent av regnskogen, kan jeg ikke gjøre annet enn å fundere: Ville det vært mulig å oppdage denne planten i dag, spør Trond.

Rosengravmyrten er en av de mange plantene i regnskogen som kan bruke medisinsk og som kan bidra til å kurere kreft. Men Trond påpeker at det selvsagt også hjelper å kombinere denne typen medisin med et helsevesen som det norske, med dyktige onkologer og markedets beste stråleutstyr. Ikke alle som får kreft er så heldige at de kan få så god hjelp.

Vi har allerede mistet planter og dyreliv som kunne gitt oss medisinsk nytte

Trond Kvitvik

Som botaniker vet Trond bedre enn de fleste at verdens regnskoger inneholder tusenvis av planter som aldri har blitt beskrevet eller undersøkt nærmere. Han kaller det en «utrolig skatt som vi er i ferd med å miste for all framtid».

– Det er ganske sikkert at vi allerede har mistet planter og dyreliv som kunne gitt oss medisinsk nytte. Å stanse ødeleggelsene av de mest artsrike økosystemene i verden kan gi mennesket utrolig mye igjen.